Meteen naar de inhoud
tattoo-verwijderen-derm-medics

Tattoo verwijderen

Bij Derm Medics begrijpen we dat het verwijderen van een tatoeage een persoonlijke keuze kan zijn. Of je nu spijt hebt van een oude tatoeage, een tattoo wilt laten vervagen voor een cover-up of om andere redenen van je tatoeage af wilt, wij bieden professionele en geavanceerde tattoo verwijdering behandelingen aan.

”Ik wil mijn tattoo verwijderen”

Wij helpen jaarlijks duizenden mensen van een cosmetische tatoeage af. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun tatoeage willen laten verwijderen. Het meest populair is de verwijdering van tatoeages met de namen van ex- geliefden of herinneringen hieraan.

Het kan ook zijn dat u een tatoeage, die u bijvoorbeeld 15 jaar geleden liet plaatsen, niet meer passend vindt bij de persoon die u nu bent. De tatoeage laten verwijderen door middel van lasertherapie is dan de beste behandelmogelijkheid.

Tatoeage verwijderen met de Q Switched ND:YAG Laser

Het licht van de QS Nd:YAG-Laser wordt door het pigment van een pigmentvlek, tatoeage of permanente make-up geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt, komt er warmte vrij en wordt het pigment afgebroken. Het lichaam voert dit vervolgens via ons natuurlijke afvoersysteem af.

Hoe snel ben ik van mijn tatoeage af?

Iedere tatoeage is anders, daarom krijgt u eerst een persoonlijk behandeladvies.

 • Huidtype: Allereerst is uw huidtype van belang. Er zijn 6 verschillende huidtypen, waarvan type I het lichtst gepigmenteerd is en type VI het donkerst. Bij laserbehandelingen geldt dat hoe lichter uw huidskleur is, hoe beter de huid te behandelen is. Voor de verwijdering van een tatoeage op een lichte huid zijn er dus doorgaans minder behandelingen nodig.
 • Plaats van de tatoeage: De plek van de tatoeage speelt ook een belangrijke rol. Hoe verder de tatoeage van het hart ligt, hoe meer behandelingen u nodig heeft. Dit heeft te maken met de afvoer van de inktdeeltjes. Hoe dichter de tatoeage zich bij het hart bevindt, hoe sneller en gemakkelijker de inktdeeltjes afgevoerd kunnen worden. Een behandeltraject van een tatoeage in het gezicht is dus korter dan van bijvoorbeeld een tatoeage op de voet.
 • Hoeveelheid inkt: De door amateurs gezette tatoeages zijn meestal ondiep en er is weinig inkt gebruikt. Professionele tatoeages zijn dieper en er is meer inkt gebruikt. Daardoor zijn er meer behandelingen nodig om de tatoeage te verwijderen. De hoeveelheid inkt is verdeeld in vier categorieën:
  • Amateur (letters, woorden en kleine symbolen)
  • Minimaal (één kleur, eenvoudig ontwerp)
  • Matig (één kleur, complex ontwerp)
  • Aanzienlijk (veelkleurig, complex ontwerp)
 • Aantal lagen: Als er meerdere tatoeages over elkaar heen zijn getatoeëerd, zijn er meer behandelingen nodig. Het aantal benodigde behandelingen hangt ook af van de hoeveelheid inkt die er is gebruikt.
 • Huidstructuur: Een gladde huid zonder littekenvorming is het eenvoudigst te behandelen. Zijn er littekens aanwezig, dan zijn er doorgaans meer behandelingen nodig.
 • Kleuren inkt: U verwacht het misschien niet, maar zwart is de makkelijkste kleur inkt om te verwijderen. Rode pigmenten kunnen daarnaast ook eenvoudig worden verwijderd, maar andere kleuren zoals groen, geel en oranje zijn hardnekkiger. Voor de verwijdering van deze kleuren zijn er meer behandelingen nodig.

Verwijderen medische tatoeage

Cosmetische tatoeages laten we zetten om ons lichaam te versieren. Medische tatoeages worden gezet om:

 • Kleurverschillen in de huid te verminderen
 • Tepelhoven te reconstrueren na een borstoperatie
 • De plek op het lichaam te markeren, die bestraald moet worden

Deze manier van tatoeëren wordt dermatografie genoemd. Als u niet tevreden bent over de kleur, de vorm of u wilt de tatoeage om een andere reden laten verwijderen, dan is lasertherapie de meest effectieve oplossing.

Wanneer wordt een medische tatoeage geplaatst?

 • Tepelhofreconstructie na een borstoperatie
 • Liplijncorrectie bij bijvoorbeeld een hazenlip
 • Wenkbrauwcorrectie bij haaruitval door alopecia areata
 • Hypopigmentatie bij een verstoorde pigmentatie van de huid
 • Littekenverkleuringen
 • Tatoeagepuntjes worden gezet om de plek op het lichaam te markeren, die bestraald moet worden.

Hoe werkt een ND-YAG Laser?

De ND-YAG laser (neodymium-doped yttrium aluminum garnet laser) is een van de meest gebruikte lasers voor het verwijderen van tatoeages. Deze laser maakt gebruik van een specifiek type lichtenergie om de inktdeeltjes in de huid te fragmenteren. Hier is een uitleg van hoe de ND-YAG laser werkt bij het verwijderen van een tattoo:

1. Selectieve fotothermolyse: De ND-YAG laser werkt op basis van het principe van selectieve fotothermolyse. De laser zendt een specifieke golflengte van licht uit die selectief wordt geabsorbeerd door de pigmentdeeltjes in de tatoeage.

2. Absorptie door de inkt: De laserpuls dringt door de buitenste lagen van de huid en wordt geabsorbeerd door de inktdeeltjes in de tattoo. De golflengte van de ND-YAG laser is gekozen om effectief door de huid te dringen en voornamelijk te worden geabsorbeerd door de gekleurde inkt.

3. Thermische impact op de inktdeeltjes: Wanneer de laserenergie wordt geabsorbeerd door de inktdeeltjes, worden deze opgewarmd. De energie zorgt ervoor dat de inktdeeltjes trillen en uiteen vallen in kleinere fragmenten. Dit proces wordt fotothermolyse genoemd.

4. Fagocytose en afvoer: Nadat de inktdeeltjes zijn afgebroken, worden ze herkend als vreemd materiaal door het immuunsysteem van het lichaam. Witte bloedcellen, genaamd macrofagen, komen naar de behandelde zone om de fragmenten van de inkt op te nemen. Vervolgens worden deze fragmenten geleidelijk via het lymfestelsel afgevoerd.

Het proces van tattoo verwijdering met de ND-YAG laser vereist meestal meerdere sessies. Tussen elke sessie wordt er een periode van enkele weken tot enkele maanden aangehouden om de huid te laten herstellen en het immuunsysteem de tijd te geven om de afgebroken inktdeeltjes af te voeren. Het aantal benodigde sessies hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte, kleur, diepte en leeftijd van de tatoeage, evenals de individuele reactie van de huid.

Het is belangrijk om op te merken dat het verwijderen van een tattoo met de ND-YAG laser meestal goed verdragen wordt, maar het kan wel enige ongemak veroorzaken tijdens de behandeling. Verdovende crèmes of koelingstechnieken kunnen worden gebruikt om het ongemak te verminderen en ervoor te zorgen dat de behandeling zo comfortabel mogelijk is.

Onze skinspecialist zal de ND-YAG laserbehandelingen zorgvuldig afstemmen op jouw specifieke tatoeage en huidtype om optimale resultaten te behalen en mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

Behandeldvies nodig?

Bij Derm Medics bieden we verschillende effectieve behandelingen voor acne om je te helpen bij het verminderen van puistjes, ontstekingen en het verbeteren van je huidconditie. Onze ervaren huidtherapeuten en skinexperts zullen een behandelplan op maat voor je opstellen, rekening houdend met de ernst van je acne en jouw specifieke behoeften.

×