Meteen naar de inhoud

Wat zijn syringomen ?

Syringomen zijn goedaardige tumoren uitgaande van de afvoergangetjes van zweetkliertjes in de huid. Deze tumoren worden vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaan ze rond de puberteit. De syringomen komen met name voor rondom de ogen.

Hoe ontstaan syringomen ?

Het is tot op heden niet bekend hoe de syringomen ontstaan. Wellicht dat het aan hormonale factoren ligt, echter is deze theorie nog onvoldoende hard gemaakt.

Hoe zien syringomen eruit ?

We zien ronde tot ovale huidkleurige of doorzichtige kleine bultjes (maximaal enkele millimeters groot) op en rondom de oogleden. Deze huidtumortjes worden soms ook gezien in de oksels, rondom de navel, op de hals en de borst en in de schaamstreek (bij vrouwen op de grote schaamlippen). Men spreekt dan van “eruptieve syringomen”. De bultjes geven doorgaans geen klachten, zoals jeuk en pijn, maar zijn voor sommigen wel cosmetisch storend.

Wat is de behandeling van syringomen ?

Er bestaan enkele zeer effectieve behandelingen om de plekken te verwijderen, zonder zichtbare littekens.

  • Elektrocoagulatie. Wegbranden van de bultjes, laagste tarief, niet geheel pijnloos.
  • Aanstippen met vloeibare stikstof. Grote nadeel is het risico op pigmentverlies op de behandelde huiddelen.
  • YAG-ND Laser. Wegbranden van de bultjes, snel en pijnloos.

Ondanks een eerdere geslaagde therapie kunnen de afwijkingen toch weer terugkomen. Het is heel normaal dat na de eerste sessie het gewenste resultaat nog niet bereikt wordt. Houd er dus rekening mee dat je minimaal 2 behandelingen nodig hebt.

De prijs van de behandeling is vanaf € 80,-.

 

Derm Medics
Average rating:  
 0 reviews
×