Meteen naar de inhoud

Maskne, helaas het nieuwe acne!

Het is vochtig, bacteriën verzamelen zich daar rondom je mond. Je vraagt je af waarom je op de plek van je mondkapje last hebt van puistjes en onzuiverheden. Wat is het? Hoe kan het weg?

Hedendaags is het mondkapje niet uit het straatbeeld weg te denken, iedereen draagt het nauwkeurig sinds de verplichting is ingegaan. Het lijkt wellicht onschuldig een dun lapje stof op je gezicht, maar niets is minder waar.

De reden waarom we een mondkapje dragen is natuurlijk om ons te beschermen van invloeden van buitenaf, echter schermt het ook onze lucht af waardoor het een broed plek wordt van bacteriën. Het mondkapje brengt helaas ook meerdere klachten met zich mee, namelijk beslagen brillenglazen, zere oren, benauwdheid en weggeveegde make-up. Nieuw aan het lijstje is dus ook MASKNE.

Er is online veel te vinden onder de term MASKNE, vele youtubers, bloggers en vloggers praten erover. Zij delen met hun volgers hoe ze dit kunnen behandelen.

Hoe ontstaat maskne precies? 

De vocht­balans in het mondmaskergebied en de wrijving van het masker spelen hierbij een grote rol. Onder het masker wordt het al snel warm en vochtig; de ideale omgeving voor bacteriën en andere onruststokers. Je ziet hetzelfde gebeuren door het dragen van een pet of hoofdband tijdens het sporten.

Hoewel de term maskne misschien nieuw in ons woordenboek is, bestaat de wrijvings-acne al veel langer. Wrijvings-acne wordt ‘acne mechanica’ genoemd, dit is acne door wrijving en druk. Veelvoorkomend bij bijvoorbeeld sporters en soldaten. Klassieke acne, een aandoening aan de talgklier, is mask­ne eigenlijk niet te noemen, omdat bij maskne de klachten ontstaan door een nieuwe agitatie van de huid.

En dan kan het zijn dat het microbioom op de huid verstoord raakt, zegt dermatoloog Bauco van der Wal namens zijn afdeling in het Groningse Martini Ziekenhuis. “Omdat het achter het mondkapje vaak vochtig blijft, verandert het gebruikelijke milieu van de huid. Dit brengt het microbioom op de huid – de samenstelling van onder andere bacteriën, gisten en schimmels – uit balans, waardoor irritatie ontstaat.”

Schimmel ellende

Die irritatie kan eruitzien als puistjes, maar kan ook jeuk of een branderig, schrijnend gevoel geven. Bij Safae Esthetics zien de skinexperts 2 varianten. Mensen die last hebben van meer verstoppingen door het broeierige van dat mondkapje, en mensen die er juist een heel droge huid van krijgen, met alle irritatie en gevolgen van dien.

Logisch, want door te veel nattigheid kan ook de vochtbalans van de huid worden verstoord. Als je lang onder warm water staat, voelt je huid daarna ook trekkerig aan omdat de natuurlijke vetlaag van je huid dan eigenlijk wegspoelt.

De maskne-adviezen en -behandelingen bij Safae Esthetics verschillen van cliënt tot cliënt. Wanneer iemand veel verstoppingen heeft, kan het helpen de huid heel grondig te laten reinigen. Maar zodra iemand een heel droge huid heeft gekregen, kan dat juist averechts werken en gaan we op zoek naar manieren om de huid te hydrateren. Ieder persoon heeft een uniek behandelplan en behandelmethode.

Last van Maskne?

Heb je last van maskne? Blijf er niet lang mee rondlopen zodat de klachten zich verergeren. Je kunt gemakkelijk een afspraak boeken bij onze skinexpert voor advies maar tevens ook een effectieve behandeling om je te verhelpen van je maskne!

Onze tips!

  • Draag geen zware make-up. Die dekt de huid af en veroorzaakt sneller onzuiverheden.
  • Gebruik katoenen mondkapjes; die zijn zachter voor de huid dan synthetische.
  • Herbruikbare mondkapjes? Was je mondkapje op minstens 60 graden en raak het alleen aan bij de elastieken – met schone handen.
  • Als je toch mask­ne begint te krijgen, blijf dan je huid goed schoonmaken met een milde reiniging en introduceer een effectieve lotion in je huidverzorging. Die helpt vuil verwijderen en de PH-balans te corrigeren.
  • Moisturize. Hou je huid soepel en gezond met goede hydraterende serum, bijvoorbeeld de Safae Esthetics HYALURONIC ACID+ voeg hieraan ook een crème toe. Laat die tien minuten intrekken en zet pas daarna je mondkapje op.

See you soon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×