Meteen naar de inhoud

Hoe vind ik de juiste créme?

Zoveel verschillende merken, zoveel verschillende producten. Al die cosmetica advertenties over een prachtige huid. Mijn vraag is dan: ‘’Wat kan ik eigenlijk op mijn huid gebruiken?’’ Maar om heel precies te zijn, ”Welk product is het meest geschikt voor mijn huid?”

De cosmeticabranche maakt het voor alle consumenten ontzettend moeilijk. Tegenwoordig zijn er onwijs veel bedrijven die gezichts- en lichaamsproducten produceren, naast de oude bekende garde zijn er ook vele nieuwe cosmetica merken in opmars. Men is zich ervan bewust wat we wel en niet op onze huid willen smeren. Duurzaamheid, organisch, eco-vriendelijk en vooral dierproefvrij zijn voor vele mensen belangrijke aspecten aan een product. Dat wij er zelf mooier van worden moet namelijk niet ten kosten gaan van het milieu. Toch word je als consument verplicht om zelf research te doen over de juiste huidproducten.

Heel nauwkeurig opgelet

Naast dat wij op onze voeding letten, met name op de ingrediëntenlijst kijken of we allergieën in kunnen treffen. Is het letten op gezichtsverzorging net zo goed en belangrijk. Men kan allergisch zijn voor bepaalde bestandsdelen. Dat je zelf op onderzoek uit gaat is totaal niks mis mee. Maar laat altijd een expert met je meedenken en mee-oordelen of het product wel degelijk goed voor je is of niet.

Ieder huid is uniek, een product wat goed bij je vriendin past zal niet per definitie betekenen dat het ook goed voor jou is. Vandaar dat het belangrijk is om te weten wat voor huidtype je hebt, op die manier weet je zeker waar je naar opzoek moet zijn betreft huidverzorging.

Het gebruik van producten die niet voor je huidtype geschikt zijn kunnen vervelend aflopen. Nare huidklachten kunnen hierdoor ontstaan, namelijk schilfering, ontstekingen, puistjes, overgevoeligheid, toenemende talgproductie.

Deze nare klachten ontstaan ook wanneer je te vroeg ‘’anti-aging’’ producten gebruikt. We horen vaak in de media voorbij komen dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met anti-aging. Voorkomen is immers beter dan genezen, echter is het concept ”anti-aging” ontzettend breed. Een leeftijd wil nog niet beduiden dat je tekorten in de huid hebt. Dit heeft te maken met vitamines en zuren. Hyaluronzuur en collageen zijn bestandsdelen die voor iedereen uiterst geschikt zijn, betreft anti-veroudering.

Verschillende huidverzorgingsproducten

Huidverzorgingsproducten kun je onder 3 categorieën verdelen, namelijk cosmetica, cosmeceutical en pharmaceutical. Cosmetica vind je in de schappen van de drogisterijen en parfumerieën, dit zijn producten die niet de huidkwaliteit doen verbeteren – en dus eigenlijk nutteloze ingrediënten bevatten. Cosmeceutical zijn producten die actieve ingrediënten bevatten die de huidkwaliteit wél doen verbeteren, deze producten zijn ontwikkeld door o.a. artsen en dermatologen. Cosmeceutical bevat geen nutteloze ingrediënten verbeteren de huid maar genezen huidaandoeningen dus niet – in tegenstelling tot farmaceutical. Farmaceutical zijn geneesmiddelen. Geneesmiddelen werken genezend en zijn effectief wanneer u last heeft van een vervelende huidaandoening, denk aan schimmelinfecties en ontstekingen. Wilt u de huidkwaliteit verbeteren, dan heeft u baat bij cosmeceuticals. Cosmeceutical zijn alleen verkrijgbaar bij de betere schoonheidssalons en huidtherapeuten.

Aantal actieve ingrediënten die Cosmeceuticals bevatten:

 • Retinol (vitamine A) 
 • Salicylic acid
 • Azelaic acid
 • Glycolzuur
 • Hyaluronzuur
 • Collageen
 • Azeloglicina (INCI-naam: Potassium Azeloyl Diglycinate)
 • Vitamine C
 • Quadrinone (INCI-naam: 4-ethoxybenzaldehyde)
 • Licochalcone A (INCI-naam: Glycyrrhiza Inflata Root Extract)
 • Niacinamide (vitamine B3)
 • UV Filters
 • Praziquantel

Dit zijn aantal ‘bekende’ actieve ingrediënten die Cosmeceutical bevatten. In de toekomst zal er een ander artikel online komen waarin we meer vertellen over Cosmeceuticals en er dieper op ingaan.

 

 

 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×