Meteen naar de inhoud

Schimmelnagel nog steeds taboe

Je leest er niet veel over en je hoort wellicht weinig mensen in je omgeving praten over een schimmelinfectie… Schimmelinfecties zien er niet mooi uit, jeuken, schilferen, zijn rood… of om het nog erger te maken -ze ruiken raar- totaal niet aantrekkelijk. Laat staan een schimmelnagel oftewel een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten en/of handen.

Maar waarom is het een taboe? Waarom praten er weinig mensen over? Is het misschien omdat het hebben van een schimmelinfectie (aan de nagels) betekent dat je een slechte hygiëne hebt? In 7 van de 10 gevallen kun je zelf er helemaal niks aan doen! Je loopt een schimmelinfectie gemakkelijk op en je merkt er pas iets van zodra het ”te laat” is. Niet perse te laat om te behandelen, want hoelang heb jij de moed moeten verzamelen om hier wat aan te doen? Je zoekt waarschijnlijk eerst op internet om wellicht erachter te komen wat je hebt – daarna heb je eindelijk alle moed verzameld- om de huisarts te contacteren, wil de huisarts niet snel iets voor je betekenen, omdat dit niet levensbedreigend is. Naast dat het probleem er niet fraai uit zien en soms pijn kan geven, wil jij natuurlijk ook geholpen worden.

Ik noem dit onbegrip. Je kwaliteit van leven gaat nou eenmaal achteruit wanneer je onzeker bent. Vooral wanneer er schaamte heerst, juist door die onzekerheid. Op internet vind je veel remedies en allerlei productadviezen… je bent verplicht -althans je voelt jezelf verplicht- om met de zoektocht te starten naar de juiste redmiddel. Wat in de meeste gevallen kan resulteren in vele (grote)uitgaves. Super zonde toch!

Wat is een schimmelinfectie nou precies?

Schimmelinfecties van de huid en de nagels en vaginale afscheiding door schimmels komen heel vaak voor. Ze worden meestal veroorzaakt de schimmel candida. Soms kan een candida-infectie ook in je mond en slokdarm voorkomen. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte of medicijngebruik (zoals prednison of antibiotica). Dus er leeft een candida(gist) die allemaal ellende veroorzaakt.

Op welke schimmelinfecties heerst er een taboe?

Wellicht kun je deze makkelijk raden. Het antwoord is helaas de nagels, zowel de teen- als de vingernagels zijn gunstige plekken voor de candida/schimmel om te groeien. Schimmelinfecties aan de nagel noemen wij ook vaak een kalknagel.

Niet alle kalknagels zijn schimmelnagels!

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de voeten en/of handen. Men spreekt ook wel van ”kalknagels”. Het is een ontsierende aandoening en aan de tenen kan dit soms zelfs een beetje pijnlijk zijn. De medische term voor een schimmelnagels is ”onychomycose” (onycho=nagel; mycose=schimmel). Hoewel het kalknagelprobleem pas echt grote vormen ging aannemen toen de mensheid overging op het dragen van schoeisel, zijn kalknagels een probleem van alle tijden en van alle volkeren. Tot op de dag van vandaag weten wij echter dat mensen die een kalknagel hebben vaak het gevolg is van een schimmelinfectie. ”Kalknagels” zijn dus vaak schimmelnagels. Wat men ook niet vaak weet is dat een kalknagel dus niet altijd een schimmelinfectie hoeft te zijn, maar ook een onderdeel kan zijn van andere huidziektes zoals psoriasis of lichen planus. Vaak zijn de teennagels de klos, maar schimmels weten ook de nagels van de handen te vinden.  Vooral bij jaarlijks gebruik van gellak, gelnagels en acrylnagels.

Maar hoe loop je een kalknagel op?

Schimmels houden van vochtige, broeierige omgevingen zodat ze goed kunnen groeien. Ideale leefomgeving creëer je door niet goed tussen de tenen te drogen na het douchen. Altijd gesloten schoenen te dragen, geen slippers binnen openbare ruimtes (zoals zwembaden, sauna’s en sportzalen) en vooral warme pantoffels en synthetische sokken te dragen.

Wat kun je zelf doen tegen kalknagels?

Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties in de nagels en aan de voeten ontstaan door een gebrek aan primaire hygiëne. Schimmelinfecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Hieronder een aantal maatregelen om schimmelinfecties aan de nagels (en voeten) te helpen voorkomen:

  • Zorg dat je de voeten altijd heel zorgvuldig afdroogt. Eventuele sporen vinden vooral de ruimte tussen de tenen en prettige plek oom te vertoeven.
  • Draag bij voorkeur geen nylons, kunststof sokken en schoenen. Er ontstaat dan een broeierig klikmaat rondom de voeten en dat is wederom erg bevorderlijk voor schimmelgroei.
  • Vermijd overmatige transpiratie. Draag als het warm is bij voorkeur open luchtige schoeisel, zoals slippers en sandalen. Dunne sokken en kousen van 60% katoen of meer zijn ook aan te raden.
  • Gebruik niet te veel zeep zodra je gaat douchen en spoel de zeepresten goed af. Zeep met desinfecterende bestanddelen is niet effectief tegen schimmels.
  • Draag altijd slippers in openbare was- en badgelegenheden (zwembad, sauna, wellness, sporthal).
  • Was beddengoed, sokken, badmatten en lakens minimaal op 60 graden.
  • Kip de teen- en vingernagels regelmatig kort af (1x per week).
  • Daarnaast is het ontzettend belangrijk om topicals te gebruiken die veilig zijn voor je gezondheid (dus ook kunt gebruiken tijden de zwangerschap) om dagelijks aan te brengen op de aangetaste nagels. Wij raden als zeer effectief middel ons Tea Tree serum aan.
  • Onderga eens in de 4-5 weken een medische pedicure om de nagels te laten afvlakken en de voeten de behandelen.Je kunt dit effectieve serum bestellen via onze webshop, klik hier.Je kunt  Safae Esthetics Tea Tree serum bestellen via onze webshop, klik hier.
  • Een andere effectieve methode is ook om te starten met laserbehandelingen. Laserbehandeling versnelt het bestrijdingsproces van de schimmels, klik hier voor meer info over kalknagels laseren.

Ben je benieuwd naar resultaten?

Op onze social media kanalen delen wij vaak resultaten die wij behalen bij het behandelen van kalknagels.

Hieronder volgen een aantal resultaten!

 

 

 

 

schimmelinfectie-nagels-door-gelnagels

1 maand actief gebruik van ons Tea Tree serum

schimmelinfectienagels-before-after-behandeling

1 medische pedicure behandeling en behandeling met ons Tea Tree Serum.

 

kalknagels-laseren-behandeling-met-topicale-middelen-tea-tree-serum-safae-esthetics

3 Laserbehandelingen en topicale behandeling met ons serum, 2xD 1Druppel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalknagelbehandeling-1jaar-before-and-after

1 jaar lang behandelen met medische pedicure en actief gebruik van ons serum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×