Meteen naar de inhoud

BHA of AHA, liever geen van beide graag.

Reiniging van de huid is essentiëel

Reiniging van de huid is een essentiële stap in onze dagelijkse huidverzorgingsroutine. De opkomst van BHA (bèta-hydroxyzuur) en AHA (alfa-hydroxyzuur) reinigingsproducten heeft echter geleid tot enige verwarring en zorgen over hun veiligheid en effectiviteit. In deze blogpost willen we graag enkele wijdverspreide mythes en misvattingen over het gebruik van BHA en AHA voor het reinigen van de huid aanpakken. We zullen ook de voordelen en juiste toepassing van deze zuren bespreken, om je een duidelijk beeld te geven van wat wel en niet waar is.

Mythes en feiten over BHA en AHA

 1. Mythe: BHA en AHA reiniging is schadelijk voor de huid.
  • Feit: Reinigen met BHA of AHA is over het algemeen veilig en effectief. Deze zuren zijn in staat om onzuiverheden, overtollige olie en dode huidcellen zachtjes te verwijderen, waardoor de huid fris en stralend wordt. Het is echter belangrijk om de juiste producten te kiezen en ze correct te gebruiken, rekening houdend met je huidtype en behoeften.
 2. Mythe: BHA en AHA reiniging maakt de huid dunner.
  • Feit: BHA en AHA exfoliëren de huid door zachtjes de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen. Dit proces stimuleert juist de celvernieuwing en kan de huidstructuur verbeteren. Het is echter belangrijk om de aanbevolen gebruiksfrequentie te volgen en niet te overdrijven, vooral als je een gevoelige huid hebt.
 3. Mythe: BHA en AHA reiniging maakt de huid gevoeliger voor de zon.
  • Feit: Hoewel het waar is dat BHA en AHA de gevoeligheid van de huid voor de zon kunnen verhogen, geldt dit voornamelijk voor leave-on producten met hogere concentraties. Bij reinigingsproducten worden deze zuren meestal in lagere concentraties gebruikt en worden ze snel afgespoeld, waardoor het risico op gevoeligheid voor de zon wordt verminderd. Het is echter altijd verstandig om een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken om je huid te beschermen.
 4. Mythe: BHA en AHA reiniging is alleen geschikt voor bepaalde huidtypen.
  • Feit: BHA en AHA reinigingsproducten kunnen geschikt zijn voor verschillende huidtypen, maar het is belangrijk om de juiste formule te kiezen op basis van je specifieke huidbehoeften. BHA is vooral gunstig voor de vettige en acne-gevoelige huid, terwijl AHA geschikt kan zijn voor de droge of rijpere huid. Het is altijd raadzaam om de ingrediëntenlijst te controleren en advies in te winnen bij een professional als je twijfelt.

Do’s en dont’s bij BHA en AHA

Reinigen met producten die bèta-hydroxyzuur (BHA) of alfahydroxyzuur (AHA) bevatten, is over het algemeen niet schadelijk voor de huid, maar het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de producten correct te gebruiken. Hier zijn enkele aandachtspunten:

 1. Overmatig gebruik: Overmatig gebruik van BHA- of AHA-producten kan de huid irriteren. Het is belangrijk om de aanbevolen gebruiksfrequentie te volgen en te luisteren naar de reactie van je huid. Als je merkt dat je huid gevoelig, rood of geïrriteerd wordt, kan het nodig zijn om de frequentie te verminderen of het gebruik helemaal te stoppen.
 2. Verkeerde concentratie: BHA- en AHA-producten zijn verkrijgbaar in verschillende concentraties. Het is belangrijk om een concentratie te kiezen die geschikt is voor jouw huidtype en behoeften. Begin met een lagere concentratie en bouw geleidelijk op als je huid het verdraagt.
 3. Zonbescherming: BHA- en AHA-producten kunnen de gevoeligheid van de huid voor de zon verhogen. Het is daarom belangrijk om altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken wanneer je deze producten gebruikt, zelfs op bewolkte dagen.
 4. Gevoelige huid: Mensen met een gevoelige huid kunnen mogelijk meer kans hebben op irritatie bij het gebruik van BHA- of AHA-producten. Het is raadzaam om eerst een patchtest uit te voeren op een klein stukje huid voordat je het product op het hele gezicht gebruikt.

Conclusie: Het reinigen van de huid met BHA en AHA kan vele voordelen bieden, zoals het verwijderen van onzuiverheden, het verbeteren van de huidtextuur en het bevorderen van een gezonde gloed. Het is echter belangrijk om de juiste producten te kiezen, de aanbevolen gebruiksfrequentie te volgen en aandacht te besteden aan de behoeften van je huid. Bij twijfel is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een dermatoloog of huidverzorgingsspecialist. Met de juiste kennis en zorgvuldige toepassing kun je de voordelen van BHA en AHA reiniging ten volle benutten voor een stralende en gezonde huid. BHA en AHA zijn over het algemeen effectieve ingrediënten voor exfoliatie en huidvernieuwing. Ze kunnen helpen bij het verminderen van acne, het verbeteren van de huidtextuur en het vervagen van fijne lijntjes en pigmentvlekken. Het is echter belangrijk om deze producten met zorg te gebruiken en de behoeften van je huid in overweging te nemen. Als je twijfelt, raadpleeg dan een dermatoloog of huidverzorgingsspecialist voor advies op maat voor jouw specifieke huidtype en -conditie. Om irritaties te voorkomen adviseren wij niet in de eerste instantie een reinigingsproduct te gebruiken op basis van AHA en BHA.

Derm Medics
Average rating:  
 0 reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×