Meteen naar de inhoud
ongewenst-haargroei-derm-medics

Laserontharing

Laserontharing is een geavanceerde en populaire methode om ongewenst haar permanent te verminderen. Het maakt gebruik van geconcentreerde lichtenergie om de haarzakjes te verwarmen en te beschadigen, waardoor de groei van nieuwe haren wordt belemmerd. Deze techniek biedt langdurige resultaten en kan worden toegepast op verschillende delen van het lichaam, zoals de benen, oksels, bikinilijn, rug, borst en gezicht.

Hoe werkt laserontharing?

Ongewenste haargroei kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische aanleg, hormonale veranderingen, bepaalde medische aandoeningen of medicatiegebruik.

Het kan ook belangrijk zijn om te onderscheiden tussen overmatige haargroei, ook wel hirsutisme genoemd, en ongewenste haargroei. Overmatige haargroei verwijst naar abnormale haargroei bij vrouwen op plaatsen waar doorgaans mannelijke haargroei voorkomt, zoals op het gezicht, de borst en de buik. Dit kan het gevolg zijn van hormonale onevenwichtigheden, zoals verhoogde niveaus van androgenen.

Laserontharing is gebaseerd op het principe van selectieve fotothermolyse. De laser zendt een specifieke golflengte van licht uit die wordt geabsorbeerd door het pigment, ook wel melanine genoemd, in de haarschacht. Het geabsorbeerde licht wordt omgezet in warmte, waardoor de haarfollikel wordt verwarmd en beschadigd.

De procedure wordt uitgevoerd met behulp van een hoogwaardige medische laser die is afgestemd op de specifieke huid- en haartype van de persoon. Tijdens de behandeling wordt de laser over het te behandelen gebied bewogen en worden korte pulsen van laserlicht afgegeven. Deze pulsen voelen aan als een lichte prik of warmte op de huid.

Laserontharing zorgt ervoor dat haren wegblijven door de haarzakjes te beschadigen, waardoor de groei van nieuwe haren wordt vertraagd of zelfs permanent wordt gestopt. Hier is een uitleg van hoe laserontharing dit bereikt:

  1. Selectieve fotothermolyse: De laser zendt een specifieke golflengte van licht uit die selectief wordt geabsorbeerd door het pigment, melanine genaamd, in de haarschacht. De laserenergie wordt voornamelijk geabsorbeerd door het donkere pigment in het haar en wordt omgezet in warmte.
  2. Warmteschade aan haarzakjes: De geabsorbeerde lichtenergie wordt geconcentreerd in de haarfollikel, waar het warmte genereert. Deze warmte beschadigt de cellen in de haarzakjes die verantwoordelijk zijn voor de haargroei, zoals de kiemcellen en de haarbulbus. Door deze schade wordt de groei van nieuwe haren vertraagd of volledig gestopt.
  3. Groeicyclus van het haar: Haar groeit in verschillende fasen: de anagene fase (actieve groeifase), de katagene fase (overgangsfase) en de telogene fase (rustfase). Tijdens de anagene fase bevatten de haarzakjes actief pigment en zijn ze het meest gevoelig voor laserbehandeling. Omdat niet alle haren zich tegelijkertijd in dezelfde fase bevinden, zijn meerdere behandelingen nodig om alle haarzakjes in de juiste fase te bereiken.
  4. Vertraagde haargroei: Na elke laserbehandeling kan de groei van de behandelde haren vertragen. Het kan enige tijd duren voordat de beschadigde haarzakjes volledig worden geëlimineerd en de haargroei volledig stopt. Gedurende deze tijd groeien de haren die wel terugkomen meestal dunner en zwakker dan voorheen.

Belangrijk om te weten:

  • Laserontharing kan permanent haarvermindering bieden, maar het garandeert geen 100% volledige verwijdering van alle haren. Sommige haren kunnen resistent zijn tegen de laserbehandeling of kunnen na verloop van tijd opnieuw groeien als gevolg van hormonale veranderingen of andere factoren.
  • De effectiviteit van laserontharing kan variëren afhankelijk van individuele factoren, zoals haarkleur, huidtype en de locatie van de haargroei. Donkerdere haren reageren over het algemeen beter op laserontharing dan lichtere, blonde of grijze haren.
  • Onderhoudssessies kunnen nodig zijn om eventuele nieuwe haargroei te beheren. Deze sessies kunnen minder frequent zijn dan de initiële behandelingen en worden meestal aanbevolen om de paar maanden of jaarlijks, afhankelijk van jouw behoeften.
ipl-acne-behandeling-derm-medics

Belangrijke overwegingen omtrent laserontharing

Het is belangrijk om te begrijpen dat laserontharing meerdere sessies vereist voor optimale resultaten. Haar groeit in verschillende fasen en alleen de haren in de actieve groeifase kunnen effectief worden behandeld. Daarom zijn meerdere behandelingen nodig om de haargroei in verschillende groeicycli aan te pakken.

Het aantal benodigde sessies varieert, maar gemiddeld zijn er 6 tot 8 behandelingen nodig met tussenpozen van 4 tot 8 weken. De duur van het behoud van de resultaten kan variëren, maar veel mensen ervaren langdurige haarvermindering.

Bij Derm Medics hebben we deskundige huidspecialisten die gespecialiseerd zijn in laserontharing. We bieden veilige en effectieve behandelingen aan die zijn afgestemd op jouw individuele behoeften en doelen. Ze kunnen jouw huid- en haartype beoordelen, eventuele risico’s bespreken en een behandelplan op maat maken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het bereiken van een gladde, haarvrije huid met behulp van laserontharing.

Behandeldvies nodig?

Bij Derm Medics bieden we verschillende effectieve behandelingen voor acne om je te helpen bij het verminderen van puistjes, ontstekingen en het verbeteren van je huidconditie. Onze ervaren huidtherapeuten en skinexperts zullen een behandelplan op maat voor je opstellen, rekening houdend met de ernst van je acne en jouw specifieke behoeften.

×